Wpływ alkoholu na rozwój cukrzycy

Analizując wpływ alkoholu na rozwój cukrzycy, amerykańscy naukowcy zauważyli, iż nadmierne spożywanie napojów wyskokowych, uważa się za potencjalny czynnik ryzyka, w zapadalności na cukrzycę typu 2. Jest to schorzenie bardzo uciążliwe dla pacjentów, głównie z powodu tego, iż jest oporne na farmakoterapię. Cukrzyca typu 2 wykazuje dużą insulinooporność i powoduje szybkie powstawanie zmian w strukturze komórek trzustki.

Diabetogenny wpływ alkoholu, początkowo budził liczne kontrowersyjne, szczególnie w środowisku medycznym. Najnowsze badania wykazały, iż napoje wysokoprocentowe mają istotne znaczenie, nie tylko w kwestii przyśpieszenia rozwoju samej choroby, ale również zaostrzenia jej ogólnego przebiegu. Nie od dzisiaj wiadomym jest, że cukrzyca typu 2, powoduje rozregulowanie różnych procesów metabolicznych i zaburzenie w wytwarzaniu insuliny.

Przewlekły alkoholizm jest powodem zakłócenia prawidłowej homeostazy glukozy i pojawienia się insulinooporności. Ponadto, napoje wyskokowe zaburzają przyswajanie cukrów prostych i złożonych oraz negatywnie wpływają na całą gospodarkę węglowodanową ludzkiego organizmu. Uważa się, iż wystąpienie cukrzycy może być bezpośrednio związane z nałogiem alkoholowym, zarówno u osób, obciążonych genetycznie tym schorzeniem, jak i jednostek zdrowych.

Cukrzyca, szczególnie typu 2 może stanowić powikłanie choroby alkoholowej. Z badań klinicznych wynika, iż ponad 50% populacji, dotkniętej tych schorzeniem, miało wcześniej problem z nadmiernym spożywaniem napojów wysokoprocentowych lub znajduje się w trakcie terapii odwykowej.

...

Wpływ alkoholu na rozwój cukrzycy – napoje wysokoprocentowe stanowią potencjalny czynnik ryzyka

Początkowo, wyniki badań, dotyczących zależności, pomiędzy ilością spożywanego alkoholu a częstością występowania cukrzycy typu 2, były niespójne. Dopiero testy laboratoryjne, przeprowadzone z udziałem szczurów, dały jasną odpowiedź i rozwiały wszelkie wątpliwości. Wykazano, iż szczury, którym regularnie podawano alkohol, dużo częściej cierpiały na zaburzenia metaboliczne i ciężkie zapalenia trzustki. Ponadto, we krwi zwierząt zaczął utrzymywać się bardzo wysoki poziom glukozy, nawet w badaniach, przeprowadzanych na czczo. U niektórych osobników pojawiła się również przewlekła hiperglikemia. Zdaniem amerykańskich naukowców, podobne problemy zdrowotne, mogą dotyczyć także osób, które tkwią w nałogu alkoholowym.

Według badaczy, duże ilości alkoholu, który jest spożywany regularnie, mają związek z rozwojem otyłości, zapaleniem trzustki, zaburzeniami metabolizmu węglowodanów i glukozy oraz przewlekłym upośledzeniem czynności wątroby. Ponadto, u pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy w przeszłości byli alkoholikami, znacznie szybciej dochodzi do skrajnej niewydolność komórek β, które znajdują się w trzustce. Spożywanie napojów wyskokowych ma szkodliwy wpływ na wyrównanie procesów metabolicznych oraz utrudnia prawidłowe przyswajanie składników odżywczych, dostarczanych wraz z pożywieniem. Wewnątrz organizmu dochodzi do pojawienia się stanów zapalnych, które skutkują redukcją wydzielania insuliny oraz upośledzoną tolerancją glukozy. Nietolerancja glukozy stanowi fazę przejściową, pomiędzy prawidłowym przyswajaniem glukozy a pojawieniem się cukrzycy. Faza ta jest określana często, jako stan przedcukrzycowy. Dotyczy on około 70% osób, które konsumują duże ilości napojów wysokoprocentowych.

Uzależnienie od alkoholu jest jednym z czynników chorobowych, towarzyszącym osobom z upośledzoną tolerancją glukozy i rozwojem cukrzycy typu 2. Metodą na uchronienie się, od tej ciężkiej i nieuleczalnej choroby, jest zaprzestanie konsumpcji napojów wyskokowych. Pomocna może okazać się farmakoterapia lekiem o nazwie Naltrexone, który pozwala na osiągnięciem stanu stałej abstynencji.

...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://disulfiram.pl/